Anbefalt litteratur - Biografier/Personberetninger
Postet av: Admin - 14.05.12 kl. 14:39 - Sist endret: 16.05.13 kl. 22:22
 
Her vil vi liste litt anbefalt litteratur som omhandler Krigskorset og/eller mottakere av Krigskorset, samt andre høyere (relevante) norske medaljer/dekorasjoner. Vi har delt bøkene inn slik at biografier/bøker som i hovedsak handler om en spesifikk person er på en egen side. Bruk menyen til venstre for å navigere.

Om du har forslag til bøker eller publikasjoner som bør være med på listen, ta gjerne kontakt med oss!
 
Biografiene/beretningene er listet etter navnet på personen som omhandles (alfabetisk etter etternavn)! Mange bøker har kommet i flere opplag og variasjoner, men vi lister kun en av utgavene i denne listen!

  

   
 

BOK: Kampen
- Mot tyske fallskjermjegere - og norske byråkrater
Omhandler: Eiliv Austlid - Skrevet av: Egil M. Kristiansen

Boken "Kampen" omhandler mottaker av Krigskorset med sverd, kaptein Eiliv Austlid. Kaptein Eiliv Austlid mistet livet 15. april 1940 etter at han reddet den norske konge og regjering. Først i 2010 kunne hans barn endelig motta Krigskorset med sverd post mortem som takk for farens tapre og heltemodige innsats. I denne boka kan du lese historien om hvordan det kunne gå nærmere 70 år før Austlid fikk sin oppreisning og ble belønnet med Norges høyest rangerte æresbevisning. 

 


ISBN: 978-82-91366-28-9
Forlag: Stange Historielag

 
 
BOK: Kaj Birksted
- Dansk jagerpilot i allieret tjeneste
Omhandler: Kaj Birksted - Skrevet av: Peder Hove
 

Kaj Birksted var Danmarks mest berømte jagerpilot under andre verdenskrig. Han sluttet seg til de norske flystyrkene i Canada og tjenestegjorde deretter fra England. Birksted skjøt ned 10 tyske fly og ble tildelt Krigskorset med sverd og stjerne (andre gangs tildeling). Han mottok i tillegg flere høythengende dekorasjoner fra britisk side. Boken er på dansk og utgitt av Kaj Birksted Komiteen.

   


ISBN: 978-87-993673-0-6
Forlag: Formula AS

 
 
BOK: Trond Bolle - Alles helt, min mann
Omhandler: Trond André Bolle - Skrevet av: Jon Gangdal, Bjørg Gjestvang
 

Orlogskaptein Trond Bolle var Norges høyest dekorerte spesialsoldat i moderne tid da han ble drept i en veibombe i Afghanistan 27. juni 2010. Enken Bjørg Gjestvang forteller om hvordan det var å leve sammen med en mann som stadig gjennomførte livsfarlige oppdrag bak fiendens linjer, både som marinejeger og hemmelig agent for etterretningstjenesten.
 
Trond Bolle mottok Krigskorset med sverd post mortem som første mottaker for handlinger foretatt etter andre verdenskrig.

   


ISBN: 9788248911951
Forlag: Kagge Forlag

 
 
BOK: Krigshelten - Historien om marinejegeren Trond André Bolle
Omhandler: Trond A. Bolle - Skrevet av: Rolf J. Widerøe, Hans Petter Aass
 

Marinejegeren og etterretningsoffiseren Trond Bolle er en legende i spesialsoldatmiljøet. Han tjenestegjorde 21 år i en av Forsvarets tøffeste avdelinger og var med i ledelsen i E 14, en strengt hemmelig del av Forsvarets etterretningstjeneste. Bolle var den første siden andre verdenskrig til å motta utmerkelsen Krigskorset med sverd for sin innsats. I boken følger vi Trond Bolle som marinejeger og etterretningsagent i operasjoner på Balkan og i Afghanistan og som sentral aktør i den såkalte Khalid Skah-saken.

   


ISBN: 9788205424272
Forlag: Gyldendal

 
 
BOK: Dødsspillet
Omhandler: Gregers Gram - Skrevet av: Bernt Rougthvedt
 

Gregers Gram er en av de mest kjente motstandsmennene fra andre verdenskrig. Som medlem av Oslogjengen var han med på flere dristige aksjoner og ble tildelt Krigskorset med sverd i 1943 og sverd nr. 2 post mortem i 1947.

Biografien "Dødsspillet" omhandler Gram og er skrevet av Bernt Rougthvedt. Boken forteller en heltehistorie, en thriller, men også en tragisk historie om en av norgeshistoriens høyest dekorerte soldater.

   


ISBN: 9788202323271
Forlag: Cappelen Damm

 
 
BOK: Operatøren
Omhandler: Knut Haugland - Skrevet av: Svein Sæter
 

Knut Haugland var en av Norges høyest dekorerte som mottaker av Krigskorset med to sverd. Boken er beretningen om hans rolle som sentral radiotelegrafist i tungtvannsaksjonen på Vemork, samt møtet med Thor Heyerdahl og hans deltakelse på Kon-Tiki ekspedisjonen.
 
I boken får vi også et innblikk i Hauglands innsats for å dokumentere norsk okkupasjonshistorie ved sin deltakelse på Norsk Hjemmefrontmuseum.

   


ISBN: 978-82-04-15284-8
Forlag: Cappelen Damm

 
 
BOK: Høk over Høk
Omhandler: Svein Heglund - Skrevet av: Svein Heglund
 

Boken handler om Norges jageress under 2. verdenskrig, Svein Heglund. Heglund mottok Krigskorset med to sverd. Her får du historien om flukten ut av Frankrike, trening i Canada og livet ved avdelingene. Heglund ble etterhvert generalmajor i det norske luftforsvaret.
 
En interessant bok om en av Norges høyest dekorerte.

   


ISBN: 82-992194-2-6
Forlag: Joh. Nordahls Trykkeri

 
 
BOK: Det vil helst gå godt / Det blir alvor
Omhandler: Max Manus - Skrevet av: Max Manus
 
Dette er to biografier skrevet av Max Manus. Her kan man lese om  hans frivillige innsats under Finlandskrigen, om sabotørutdannelsen i England, og om alle de dristige og svært farefulle aksjonene som han bl.a. sammen med Gregres Gram og resten av "Oslogjengen" under ledelse av Gunnar " Kjakan" Sønsteby, utførte i det okkuperte Norge 1940-1945. Max Manus mottok Krigskorset med to sverd for sin innsats under krigen.

  


ISBN: 978-82-0229522-6
Forlag: Cappelen Damm

 
 
BOK: Hemmelig Agent i Norge
Omhandler: Hugo Munthe-Kaas - Skrevet av: Dag Christensen
 
Mer enn 40 år etter andre verdenskrig ble Munthe-Kaas løst fra taushetsplikten og kunne for første gang berette i detalj om sin dramatiske innsats som agent i Norge for britenes hemmelige etteretningstjeneste - Secret Intelligence Service. En meget velskrevet bok om en høyt dekorert soldat som bla. opplevde flere aksjoner langs norskekysten og tjenste på en norsk MTB under landgangen i Normandie i 1944.

  


ISBN: 978-82-92390-23-8
Forlag: Nova

 
 
BOK: Skyggen - SOE-agenten Louis Pettersen
Omhandler: Louis Pettersen - Skrevet av: Arnfinn Haga
 
Denne boken tar for seg Louis Pettersens innsats under annen verdenskrig. Han spilte en sentral rolle i den militære delen av motstandskampen i bergensdistriktet. Som hemmelig agent reiste han mellom England og Vestlandet mesteparten av okkupasjonstiden. Forsiktig og rådsnar på samme tid stod han sentralt i spillet bak kulissene og hadde mange slags tråder i sin hånd, samtidig som han hadde fast forbindelse med London, ikke minst over radiosenderen Redwing.

  


ISBN: 9788202294632
Forlag: Cappelen Damm

 
 
BOK: Contact / Vi kommer igjen
Omhandler: Oluf Reed Olsen - Skrevet av: Oluf Reed Olsen
 
Disse to bøkene ble utgitt kort tid etter slutten på andre verdenskrig. De er skrevet av mottaker av Krigskorset med sverd, Oluf Reed Olsen. Bøkene kan litt vanskelige å finne, men de dukker opp på antikvariater og på nettauksjoner. Reed Olsen var norsk flyger og motstandsmann under krigen og du kan se mange av hans effekter på Hjemmefrontmuseet i Rakkestad. Olsen mottok også det britiske Distinguished Service Cross.

  


ISBN: 9788202294632
Forlag: rik Qvist / Norsk Kunstforlag

 
 
BOK: Tungtvannssabotøren
Omhandler: Joachim Rønneberg - Skrevet av: Gunnar Myklebust
 
Dette er boken om Joachim Rønneberg, mottaker av Krigskorset med sverd. Rønneberg var medlem av Kompani Linge og leder for den legendariske tungtvannsaksjonen på Vemork, sammen med flere andre kjente mottakere av Krigskorset.

Rønneberg var også leder av aksjonsgruppen "Fieldfare" som bla. stod bak sprengningen av Stuguflåten bro i januar 1945.

 


ISBN: 978-82-03-29306-1
Forlag: Aschehoug

 
 
BOK: Mannen som stjal Galtesund
Omhandler: Odd Kjell Starheim - Skrevet av: Eiliv Odde Hauge
 
Denne boken omhandler Odd Kjell Starheim. Starheim er mest kjent for sin deltakelse i den dristige operasjonen med kapring av skipet Galtesund som ble ført over til Aberdeen. Også Einar Skinnarland var med på denne operasjonen. Starheim ble i England medlem av Kompani Linge. Han falt i 1943. Både Starheim og Skinnarland ble for sin innsats under andre verdenskrig dekorert med Krigskorset med sverd.

 


ISBN: Nei
Forlag: J.W. Cappelen

 
 
BOK: Rapport fra Nr. 24 / Bak rapportene
Omhandler: Gunnar Sønsteby - Skrevet av: Gunnar S./Jan Brage Gundersen
 
Gunnar Sønsteby var kjent under mange dekknavn under okkupasjonen, bl.a. "nr. 24", og forteller her om en rekke sabotasjeaksjoner fra okkupasjonens Oslo. I boken "Bak rapportene" får vi historien om forfatterens innsats under annen verdenskrig, i tillegg er flere av de autentiske rapportene skrevet umiddelbart etter flere av de store aksjonene tatt med. Sønsteby var med i sabotørgruppa Oslogjengen, og er Norges høyest dekorerte borger noensinne som mottaker av Krigskorset med tre sverd.

 


ISBN: 978-827900428-8
Forlag: Pantagruel

 
 
BOK: Professor Tronstads krig: 9. april 1940 - 11. mars 1945
Omhandler: Leif Tronstad - Skrevet av: Olav Njølstad
 
Den profilerte, unge vitenskapsmannen professor Leif Tronstad meldte seg til fronttjeneste straks etter det tyske angrepet mot Norge 9. april 1940. Han gikk inn i det illegale motstandsarbeidet, flyktet etter hvert til Sverige og kom til England, der han ble en nøkkelfigur i Kompani Linge. Han var ikke minst en uvurderlig ressurs i planleggingen av aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork. Tronstad mottok Krigskorset med sverd for sin innsats i 1947 (post mortem).

 


ISBN: 978-820329307-8
Forlag: Aschehoug