Anbefalt litteratur
Postet av: Admin - 10.11.08 kl. 14:29 - Sist endret: 07.04.13 kl. 22:12
 
Her vil vi liste litt anbefalt litteratur som i særlig grad omhandler Krigskorset, handlinger som førte til tildeling av Krigskorset og/eller mottakere av Krigskorset. Vi vil også inkludere noen bøker som omhandler andre høyere (relevante) norske medaljer og dekorasjoner. Vi har delt bøkene inn slik at biografier/bøker som i hovedsak handler om en spesifikk person er på en egen side. Bruk menyen til venstre for å navigere.

Om du har forslag til bøker eller publikasjoner som bør være med på listen, ta gjerne kontakt med oss! Mange bøker har kommet i flere opplag og variasjoner, men vi lister kun en av utgavene i denne listen!

  

   
 

BOK: Angrep ved Daggry
Skrevet av:
Alf. R. Jacobsen
 
 

Boken omhandler det storpolitiske kappløpet som kuliminerte i det første slaget om Narvik, våren 1940. Lederen for operasjonen som skulle stanse tysk eksport av jernmalm fra Narvik var Kaptein Bernard Warburton-Lee.
 
Warburton-Lee mottok både Victoria Cross og det norske Krigskorset med sverd for sin ledelse av angrepet. Også den norske mottakeren av Krigskorset med sverd, Per Askim, omtales mye i denne boken
 
Les også vår artikkel: "To mottakere av Krigskorset og Victoria Cross"

 
 


ISBN: 978-82-8211-160-7
Forlag: Vega

 
 
BOK: Arctic Airmen
The RAF in Spitsbergen and North Russia 1942
Skrevet av:
Ernest Schofield og Roy C. Nesbit
 

En svært interessant bok som omhandler RAF's aktiviteter i områdene rundt Spitsbergen/Svalbard i krigs-årene. Flere mottakere, både norske og engelske, av Krigskorset omtales og man får et innblikk i en del av krigshistorien som for mange er et ukjent kapittel.
 
Boken dukker opp på (spesielt utenlandske) nettauksjoner i blant.

 
 

ISBN: 0-7183-0660-0
Forlag: William Kimber

 
 
BOK: Den Høyeste Heder
Skrevet av:  Johan Waage
 

I boken finner du beretninger om mange nordmenns lysende innsats under den andre verdenskrig. Her tas det for seg både enkeltpersoner og avdelinger i alle forsvarsgrenene. Fra senkingen av Blücher til piloters dødstokter over fiendtlig jord i krigens siste fase. Flere mottakere av Krigskorset og andre dekorasjoner nevnes i boken.
 
Boken er velskrevet og interessant. Kan være vanskelig å skaffe. Boken har ikke ISBN-nummer.

 
 


ISBN: Nei
Forlag: Dreyer, Oslo

 
 
BOK: Kompani Linge
Skrevet av (Red):  Erling Jensen / Ragnar Ulstein
 
I denne boken forteller medlemmer av Kompani Linge om farlige sabotasjeoppdrag og commandoraid mot de tyske okkupantene i hjemlandet. Boken har blitt en klassiker fra norsk krigslitteratur. Boken omhandler ikke Krigskorset spesielt, men svært mange mottakere av medaljen var medlemmer av Kompani Linge og man får her en forståelse for hvilke oppdrag og operasjoner som ble gjennomført av mange av mottakerne.

 


ISBN: 978-82-0537-757-8
Forlag: Gyldendal

 
 
BOK: Kongens Nei
Skrevet av:  Alf. R. Jacobsen
 
Kongens Nei beskriver kongen og regjeringens flukt fra Oslo - forfulgt av topptrente fallskjermjegere og bombefly, om kong Haakons og kronprins Olavs ranke holdning i de mørkeste timene da mange ville gi opp. Boken gir også den første beskrivelsen av Hitlers elitesoldater i fallskjermjeger-bataljonen, som fikk sin ilddåp i Norge. En egen del av boken er herunder viet til innsatsen og offeret til kaptein Eiliv Austlid som falt i kamp med de tyske soldatene. Austlid mottok i 2009 Krigskorset med sverd, post mortem.

 


ISBN: 978-82-8211-159-1
Forlag: Vega

 
 
BOK: Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren
Skrevet av (Red):  Erik Gjems-Onstad
 
Boken "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren" er skrevet av Erik Gjems-Onstad. Gjems-Onstad mottok selv Krigskorset for sin innsats under krigen. Det er en av de få publikasjonene som inneholder informasjon om Krigskorset. Boken navngir alle personer som mottok Krigskorset, samt den offisielle begrunnelsen for hver enkelt. Det er også en alfabetisk oversikt over mottakere av St. Olavsmedaljen med ekegren.

Elektronisk utgave av boken (Nasjonalbiblioteket) 

 


ISBN: 82-504-2190-6
Forlag: Grøndahl Dreyer

 
 
BOK: Krysseren Blücher
Skrevet av:
Alf. R. Jacobsen
 
I denne boken følger vi historien om Blücher som i grålysningen 9. april 1940 seilte inn Oslofjorden sammen med Kampgruppe 5. Målet var å vinne rask kontroll over hovedstad, konge og regjering. Dette er fortellingen om en manns vilje og mot, nemlig Oberst Birger Eriksen, mottaker av Krigskorset. Og om dramaet som kostet hundrevis av tyske liv da krysseren Blücher gikk ned i Drøbaksundet. Boken tar også for seg handlingene til Andreas Anderssen som også mottok Krigskorset med sverd for sine handlinger denne dagen.

 


ISBN: 978-82-8211-122-5
Forlag: Vega

 
 
BOK: Norwegian War Decorations -
Awarded to members of the British Armed Forces 1940-1945
Skrevet av:  Arne Simenstad
 
Simenstad tar for seg alle norske krigsdekorasjoner som ble gitt til britiske borgere under andre verdenskrig. Herunder de mottakerne som fikk Krigskorset, Krigsmedaljen, St. Olavsmedaljen med ekegren, Frihetsmedaljen m.fl.
 
Boken kan være vanskelig å skaffe, men dukker opp fra tid til annen. Boken er skrevet på engelsk med forord av Air Vice-Marshal David Scott-Malden, mottaker av Krigskorset med sverd.

 
  ISBN: 0 948130 63 6
Forlag: The London Stamp Exchange Ltd

 
 
BOK: Operasjon Polar Bear VI 6 EAST
Skrevet av:  Petter Ringen Johannessen & Lars Aker
 
Boken omhandler den dristige "antisabotasjeplanen" med samme navn. Planen med navn Polar Bear VI 6 East gjaldt havnene i Moss og Fredrikstad og skulle hindre at tyske styrker under tilbaketrekningen benyttet "den brente jords taktikk". I operasjonen var blant andre Inge Steensland sentral og under aksjonen lyktes man med å kapre et stort antall taubåter og et bergingsskip som ble ført over til trygg havn i Sverige. Steensland mottok Krigskorset med sverd i 1946, blant annet for sin innsats i operasjonen.

 


ISBN: 8245806617
Forlag: Orion

 
 
BOK: Oslogjengen
Skrevet av:  Jan Christesen
 
Oslogjengen betegnes i offisiell britisk krigshistorie som Europas beste sabotørgruppe under den andre verdenskrig. Vi følger først de 12 kjernemedlemmenes spennende og kronglete ferd og tilfeldige kontakt i 1940-1943, med ulik vei til Kompani Linge i Storbritannia og spredte operasjoner rundt i Norge. Svært mange av medlemmene av Oslogjengen fikk tildelt Krigskorset med sverd for sine handlinger under krigen, herunder Gunnar Sønsteby, Max Manus og Gregers Gram. Her får du et innblikk i deres mange aksjoner mot den tyske okkupasjonsmakten.

 


ISBN: 8245807141
Forlag: Orion

 
 
BOK: Spitfire Saga (flere bind)
Skrevet av:  Cato Guhnfeldt
 
Gjennom flere bind følger vi historien om Norges eneste to jagerflyavdelinger og deres innsats under 2. verdenskrig. Fra sine baser i Nord-England, Skottland, på Orknøyene og Shetland opererte de norske flyverne på tokt mot fienden. Bøkene forteller detaljert om disse avdelingenes innsats og flere mottakere av Krigskorset er omtalt både i tekst og bilder. Teksten i boken er både på norsk og engelsk.

 


ISBN: Flere bind
Forlag: Wings

 
 
BOK: Tungtvannssabotasjen - Kappløpet om Atombomben
Skrevet av: Jens-Anton Poulsson
 
Denne boken er skrevet av Krigskors-mottaker Jens-Anton Poulsson. Den er etter vårt skjønn den beste boken som er skrevet om denne svært kjente sabotasjeaksjonen mot Vemork kraftstasjon. Poulsson var med i kompani Linge, og en av lederne for Vemork-aksjonen. I boka forteller han blant annet om sin egen bakgrunn og om opplæringen i Kompani Linge i Storbritannia. Boka gir en detaljert skildring av Vemark-aksjonen i februar 1943. Siste del handler om Operasjon Sunshine, en hittil ukjent del av norsk krigshistorie.

 


ISBN: 9788245808032
Forlag: Orion