Samlerforumet.net
 
 

 
 
 

 
Velkommen til Krigskorset.no!
 

Velkommen til nettstedet om Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset.
 
Nettstedet er en informasjonsportal om dekorasjonen Krigskorset / Krigskorset med sverd, men vil også inneholde nyheter og informasjon om andre høyere militære dekorasjoner, herunder St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen. Nettstedet oppdateres stadig med nyheter om tildelinger og hendelser som relateres til Krigskorset og har i tillegg nyttige oversikter over bla. severdigheter, museer og litteratur som omhandler Krigskorset og dets mottakere.

Vi håper du finner innholdet nyttig og ønsker gjerne din tilbakemelding (både ris og ros). Du finner kontaktinformasjon under "Om Oss"!

 

 
 


 
 
Nyheter

 
 

 
Joachim Rønneberg er død!
Postet av: Admin - 21.10.18 kl. 20:25 - Sist endret: Aldri
 

Den kjente krigsveteranen og mottakeren av Krigskorset med sverd, Joachim Rønneberg, døde i natt 21. oktober 2018.

Rønneberg var født 30. august 1919 og var en norsk motstandsmann som i årene 1941–1945 var medlem av Kompani Linge. Han er trolig mest kjent for å ha ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943.

På bakgrunn av sin innsats under krigen ble Rønneberg tildelt flere norske og utenlandske dekorasjoner, herunder Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med ekegren. Rønneberg var siste gjenlevende norske mottaker av nettopp Krigskorset med sverd under andre verdenskrig, og hans bortgang makerer derfor slutten på en generasjon av mottakere.
 
Les mer
Forsvarets Forum


  
Joachim Rønneberg

 

   

Ken Andersen tildelt Krigskorset med sverd!
Postet av: Admin - 04.05.17 kl. 15:19 - Sist endret: Aldri
 

Orlogskaptein og Marinejeger Ken Andersen er i tildelt Krigskorset med sverd. Han mottar Norges høyeste utmerkelse for sin innsats i Afghanistan.

I tildelingen står det å lese at han:
"Under ekstremt krevende og farlige omstendigheter deltok han i striden med ekstraordinært mot. Med fare for eget liv bidro han til å frigi gisler og uskadeliggjøre terrorister. Andersens fremragende ledelse og innsats reddet med stor sannsynlighet et stort antall sivile liv.», heter det i begrunnelsen for tildelingen".

Selve utdelingen av medaljen vil foregå på Akershus Festning den 8. mai ifbm. feiringen av Veteran- og Frigjøringsdagen. Medaljeseremonien har start kl. 16:00.
 
Les mer
VG


 
Ken Andersen
© Torgeir Haugaard,
Forsvaret

 

   

Trolig ingen flere tildelinger av tapperhetsmedaljer for 1940-45!
Postet av: Admin - 04.01.17 kl. 20:50 - Sist endret: Aldri
 

I følge ABC Nyheter skal prosjektet som har lett etter glemte helter fra andre verdenskrig, ha konkludert med at det ikke skal tildeles nye dekorasjoner.

Prosjektet har vært i Forsvarsdepartementets regi og har pågått over en periode på fem år med det formål å finne krigshelter som har vært glemt eller forbigått for sin innsats. Det skal ha kommet inn over 1300 forslag om personer som har fortjent ytterligere annerkjennelse for sine handlinger under verdenskrigen, men iflg. ABC Nyheter skal det nå være tatt en avgjørelse på at ingen av disse vil bli dekorert med (nye) utmerkelser. De utmerkelsene som har vært aktuelle har vært Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen.

Det har ikke kommet en offentlig beslutning om saken enda, men FD melder at dette trolig vil skje i løpet av februar 2017. Det er allerede klart at flere politikere er svært kritiske til beslutningen. Om opplysningene som ABC Nyheter viser til er korrekte (og blir stående), vil man altså ikke se nye tildelinger av de aktuelle krigsdekorasjonene for perioden 1940-45 og den ene tildelingen av Krigskorset med sverd til Eiliv Austlid i 2009 være siste utdeling av Norges høyeste utmerkelse for 2. verdenskrig.
 
Les mer
ABC Nyheter 

   

Wilhelm Mohr er død!
Postet av: Admin - 27.09.16 kl. 18:05 - Sist endret: Aldri
 

Mottaker av Krigskorset med sverd, Wilhelm Mohr, døde i går den 26. september 2016. Mohr ble 99 år gammel.

Wilhelm Mohr hadde en svært aktiv karriere i det norske forsvaret, både under og etter krigen, og ble hedret med en rekke norske og utenlandske dekorasjoner.

Du kan lese mer om Mohr og se bilde av hans dekorasjoner i vår artikkelserie "Mottakere av Krigskorset".

Tre av og hvil i fred!

 
M.a.K: Wilhelm MohrWilhelm Mohr
© Tor Idar Larsen

 

   

8. mai 2016 - Espen Haugeland mottok Krigskorset med sverd
Postet av: Admin - 09.05.16 kl. 20:42 - Sist endret: Aldri
 

Årets frigjørings- og veterandag ble i Oslo markert på Akershus Festning med utdeling av Krigskorset med sverd til Espen Haugeland, samt flere andre tapperhetsdekorasjoner. En fantastisk sommerdag med godt over 20 grader gjorde årets frigjøringsdag virkelig flott på Akershus Festning.

Fenrik Espen Haugeland mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sine handlinger i 2004 i Afghanistan, da han overmannet en selvmordsbomber og reddet et ukjent antall liv. Seremonien fortsatte med utdeling av St. Olavsmedaljen med ekengren til Jørgen Andreas Bull og Jan Helge Dale. Bjørn Ekenes Olsen, Per Arne Halvorsen og Hans Kristian Aasen ble alle tildelt Krigsmedaljen.

Flere personer mottok også Forsvarets innsatsmedalje med og uten rosett. Disse ble tatt samlet opp på podiet og tildelt sine respektive medaljer av Forsvarssjef Bruun-Hanssen og Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
 
Les merEspen Haugeland

 

   

Espen Haugeland tildelt Krigskorset med sverd!
Postet av: Admin - 11.03.16 kl. 19:10 - Sist endret: 12.03.16 kl. 06:21
 

Kongen i Statsråd har i dag besluttet å tildele Fenrik Espen Haugeland, Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Haugeland mottar medaljen for en hendelse i Afghanistan i 2004 hvor han utførte en "heltedåd uten sidestykke, hvor offervilje og mot fremstår som enestående".

I tildelingen står det å lese at Haugeland "tjenestegjorde som lagfører da en mann ble identifisert bærende på en improvisert bombe (IED) sentralt i Kabul. Uten hensyn til eget liv handlet Haugeland resolutt og stupte inn i folkemengden og overmannet vedkommende. Haugeland hindret dermed mannen i å utløse bomben, som var ferdig rigget og utstyrt med en lett tilgjengelig utløsermekanisme. Haugelands innsats reddet sannsynligvis et stort antall sivile liv. Han viste personlig mot og tapperhet langt utover det som kan forventes".
 
Haugeland blir den åttende mottakeren av Krigskorset med sverd for internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig.

I Statsråd ble det også utdelt andre tapperhetsdekorasjoner, herunder 2 St. Olavsmedaljen med ekegren og 5 Krigsmedaljen, hvorav 2 av mottakerne er skjermet.

Major Jørgen Andreas Bull er tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for sin innsats som kompanisjef i Afghanistan i 2011 og Major Jan Helge Dale er tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for sin innsats som kompanisjef i Afghanistan våren 2009.

Major Bjørn Ekenes Olsen, Kaptein Per Arne Halvorsen og Løytnant Hans Kristian Aasen er alle tildelt Krigsmedaljen. Det er i tillegg ytterligere 2 mottakere av Krigsmedaljen som er skjermet og dermed ikke kjent.Espen Haugeland
(Foto: Magnus Aunevik / Lyngdals Avis)


 


Tildeling av medaljen vil skje på frigjørings- og veterandagen, 8. mai, i en seremoni på Akershus Festning. De skjermede mottakerne vil motta sine utmerkelser i en egen lukket seremoni.
 
Les mer
VG.no
Lyngdals Avis
Forsvarets Nettsider
Regjeringen.no

 

   

8. mai 2015 - Utdeling av flere medaljer og åpning av ny utstilling!
Postet av: Admin - 08.05.15 kl. 22:22 - Aldri
 

Årets frigjørings- og veterandag ble i Oslo markert på Akershus Festning med både medaljeseremoni og åpning av ny utstilling om Krigskorset. Tilstede var prominente gjester som H.M. Kong Harald, Statsminister Erna Solberg, Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
 
Det ble tildelt flere medaljer for både tapperhet i strid og fortjenstfullt virke for Forsvaret under årets medaljeseremoni. Det ble i tillegg åpnet en helt ny utstilling på Forsvarsmuseet som hedrer de som har mottatt Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd.

Les merAmund Berg mottar StOE
 

 

   

Unike gjenstander i Krigskors-utstillingen som åpner 8. mai!
Postet av: Admin - 30.04.15 kl. 19:30 - Aldri
 

Som vi tidligere har skrevet vil det åpnes en helt ny utstilling om Krigskorset den 8. mai. Utstillingen vil være plassert på Forsvarsmuseet på Akershus Festning og vil inneholde mange meget spesielle objekter i tillegg til unik informasjon om mottakere av medaljen.

Vi har i dag, som de aller første, gleden av å presentere en liten snikpremiere på noen av objektene som vil være å finne i utstillingen. Du finner bildene ved å trykke på lenken under.

Utstillingen vil bli åpnet 8. mai kl. 17:30 iflg. Forsvarets sider. Det er trolig en lukket åpning først, før publikum får adgang til å se utstillingen.

Bildearkivet
ForsvaretBattleuniform - Sønsteby
(Foto: FMU)
 

 

   

Tildeling av St. Olavsmedaljen med ekegren og flere Krigsmedaljer!
Postet av: Admin - 11.04.15 kl. 09:30 - Aldri
 

Kongen har, i Statsråd 10.04.15, besluttet å tildele fem norske offiserer medaljer for sin innsats under operasjoner i Bosnia og Afghanistan.

Løytnant Amund Berg tildeles St. Olavsmedaljen med ekegren, mens Kommandørkaptein Ronny Kristoffersen og Sersjant Halvor Hammerstad tildeles Krigsmedaljen.

Det er i tillegg delt ut 1 Krigsmedalje med stjerne, samt 1 Krigsmedalje til skjermede mottakere.

Utdelingen av medaljene (med unntak av de skjermede) vil skje ifbm. feiringen av frigjøringsdagen, 8. mai 2015, på Akershus Festning.
 
Tildelinger av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen 2012 -->
Pressemelding - Forsvarsdepartementet
Pressemelding - Forsvaret

 

   

Ny ustilling om Krigskorset - Åpnes 8. mai
Postet av: Admin - 09.04.15 kl. 19:09 - Sist endret: Aldri
 

Forsvarsmuseet jobber for tiden med en ny ustilling som omhandler Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset / Krigskorset med sverd. Utstillingen åpnes på Norges frigjøringsdag, 8. mai.

Utstillingen vil inneholde effekter og informasjon om mottakerne av medaljen og vi i redaksjonen gleder oss til å se hvordan utstillingen er utformet.

Vi vil oppdatere nettsidene med mer informasjon når dette foreligger.

 

   

Krigsdekorasjonsprosjektet i Forsvarsdepartementet
Postet av: Admin - 22.01.15 kl. 21:54 - Sist endret: Aldri
 

Som vi også tidligere har skrevet om arbeides det i Forsvarsdepartementet om dagen for å se etter "glemte krigshelter", som ikke har mottatt de utmerkelsene de kan ha fortjent. Dette dreier seg om de tre høyest rangerte krigsdekorasjonene, Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen.

For å gjennomføre arbeidet på en best mulig måte etterlyser nå Forsvarsdepartementet informasjon fra personer som måtte sitte på verdifull kunnskap om personer og/eller hendelser som kan være aktuelle for slike tildelinger. Frist for å sende inn forslag til dekorering er satt til 1. juni 2015.

Les mer på Regjeringens offisielle nettsider.
 
Les mer
Regjeringen.noKrigskorset med sverd

St. Olavsmedaljen med ekegren

Krigsmedaljen

 

   

Joachim Rønneberg 95 år. Hedret med statue!
Postet av: Admin - 15.09.14 kl. 20:58 - Sist endret: Aldri
 

Den 30. august (i anledning Rønnebergs 95-årsdag) ble en statue av den kjente motstandsmannen avduket på Rådhusplassen i hans hjemby, Ålesund. Det var Prinsesse Astrid Fru Ferner som stod for avdukingen av statuen som er laget av Håkon Anton Fagerås. I tillegg til Rønneberg er også navnene til de andre som deltok på den kjente aksjonen mot Tungtvannsanlegget på Vemork. I samarbeid med Aalesund Museum ble det også åpnet en utstilling til hans ære, hvor man blant annet kan se autentiske gjenstander benyttet av Rønneberg under krigen.

Rønneberg mottok Krigskorset med sverd for sin innsats under andre verdenskrig.
 
Les mer
Heimevernet
Kongehuset
TV2 NyheteneAvduking av statuen i Ålesund
(Foto: Richard A. Brevik, HV-11)

 

   

Frigjøringsdagen 8. mai 2014 - Tildeling av 2 Krigskors med sverd!
Postet av: Admin - 08.05.14 kl. 19:39 - Sist endret: 08.05.14 kl. 22:30
 

I en høytidelig seremoni på Akershus Festning ble i dag Kåre Emil Brændeland og Aleksander Hesselberg Vikebø tildelt Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Brændeland mottok medaljen for sin innsats under
et evakueringsoppdrag i Bosnia-Herzegovina i 1994, mens Vikebø mottok medaljen for sin innsats under krigen i Afghanistan. Vikebø ble samtidig tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren.

Overrekkelsen av medaljen ble gjort av H.M. Kong Harald V og også Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var sammen med kongen under overrekkelsen.
 
Flere andre soldater ble også hedret med St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen og Forsvarets Innsatsmedalje med rosett.
 
Les merBrændeland og Vikebø

 

   

Aleksander Hesseberg Vikebø offentliggjort som mottaker av Krigskorset med sverd!
Postet av: Admin - 08.05.14 kl. 12:15 - Sist endret: Aldri
 

Kun timer før medaljeseremonien starter på Akershus Festning, valgte Forsvaret og offentliggjøre at Aleksander Hesseberg Vikebø er tildelt Krigskorset med sverd. Vikebø var en av mottakerne av tapperhetsmedaljer som var skjermet etter tildelingene i Statsråd den 4. april 2014.

Vikebø vil motta Krigskorset med sverd sammen med Kåre Emil Brændeland under seremonien senere i dag. Vikebø er i tillegg til Krigskorset med sverd også tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren som han også vil tildeles i dag. Dette gjør Vikebø til Norges høyest dekorerte etter andre verdenskrig.

Vi kommer tilbake med artikkel og bilder fra seremonien senere i dag!
 
Forsvaret
DagbladetAleksander Hesseberg Vikebø
(Foto: Forsvaret)

 

   

Utdeling av Krigskorset med sverd i morgen!
Postet av: Admin - 07.05.14 kl. 23:15 - Sist endret: Aldri
 

I morgen, 8. mai 2014, vil frigjørings- og veterandagen markeres over hele landet. På Akershus Festning vil Kåre Emil Brændeland få overrakt sitt Krigskors med sverd av H.M. Kong Harald V. Seremonien starter klokken 16:30 og vil også omfatte flere andre utdelinger av dekorasjoner i tillegg til drilloppvisning m.m.
 
Krigskorset vil publisere bilder og info live via vår twitterkonto
(@Krigskorset). Legg oss til for å følge med på utdelingen. Fyldig artikkel om årets markering vil komme her på våre nettsider i morgen kveld.
 
Program for Veterandagen (Forsvaret.no)

 

   

Flere tapperhetsmedaljer tildelt, herunder Krigskorset med sverd til Kåre Emil Brændeland!
Postet av: Admin - 04.04.14 kl. 16:15 - Sist endret: 03.05.14 kl. 23:14
 

Kongen har i Statsråd, i dag 4. april 2014, tildelt Oberstløytnant Kåre Emil Brændeland Krigskorset med sverd. Brændeland er dermed den sjette mottakeren av medaljen for handlinger etter andre verdenskrig. Brændeland mottok Krigskorset med sverd for handlinger foretatt i Bosnia-Hercegovina så langt tilbake som i 1994. Det har dermed gått 20 år fra handlingene fant sted til Brændeland mottok utmerkelsen. Brændeland var 21 år på tidspunktet og tjenestegjorde som fenrik i NORMEDUNIT. Brændeland ledet evakuering av et sykehus og hans innsats karakteriseres som avgjørende for at mange menneskeliv ble reddet.

Fra begrunnelsen for tildelingen står det å lese at "
- Innsatsen er karakterisert som en heltedåd uten sidestykke i Hærens sanitets historie".

I Statsråd ble i tillegg 8 personer tildelt andre tapperhetsdekorasjoner:

- Fenrik Espen Høilund ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren.

- Fenrik Kevin Haug Lamptey ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren.

- Major Ole-Christian Emaus ble tildelt Krigsmedaljen og St. Olavsmedaljen med ekegren.

- Rittmester Herman Eldorhagen ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren.

- Rittmester Marius Kristiansen ble tildelt Krigsmedaljen.

Det ble i tillegg tildelt medaljer til 3 skjermede personer. Det er ukjent hvilke medaljer som ble tildelt og det totale antallet.

Utdelingen av Krigskorset med sverd til Brændeland (og trolig de andre tapperhetsmedaljene) vil finne sted på Akershus Festning den 8. mai. Krigskorset.no vil være tilstede for å dekke begivenheten.
 

Tildelinger av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen 2012 -->
Pressemelding - Forsvarsdepartementet
Offisielt fra Statsråd - 4.4.14

Intervju med Brændeland - Forsvaret

Artikkel i Aftenposten - Publisert 3. mai 2014Kåre Emil Brændeland
(Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret)
 


Krigskorset med sverd

 

   

Ny unik plakat - Mottakere av Krigskorset!
Postet av: Admin - 31.05.13 kl. 20:46 - Sist endret: 15.09.2013 kl. 22:51 - Fremhevet innlegg!
 

Det er en glede for Krigskorset.no å presentere en ny og unik plakat med alle mottakere av Krigskorset!

Plakaten viser navn på samtlige mottakere av Krigskorset frem til mai 2013. Vi har i tillegg samlet tilgjengelige bilder og plakaten har bilde av over 140 mottakere. Plakaten viser også personenes nasjonalitet og hvilke tildelinger som er foretatt post mortem.
 
Plakaten er trykket på fotopapir i høy kvalitet og er i størrelse 50 x 70 cm. Perfekt for innramming (standard rammemål). En meget dekorativ og flott plakat i begrenset opplag som hedrer de som har mottatt Norges høyeste utmerkelse.
 
Les mer

 

   

Mottakere av Krigskorset: Boy Roald Rist
Postet av: Admin - 08.01.14 kl. 19:22 - Sist endret: Aldri
 

Artikkelserien "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker av Krigskorset.

I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig.

Denne artikkelen omhandler Boy Roald Rist. Rist tjenestegjorde i marinen under krigen og ble blant annet tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats. Rist tjenestegjorde også etter krigen innen forsvaret.

M.a.K: Boy Roald Rist

 

Boy Roald Rist

 

   

Per Edvard Danielsen er død!
Postet av: Admin - 15.09.13 kl. 22:50 - Sist endret: Aldri
 

Mottaker av Krigskorset med sverd, Per Edvard Danielsen, døde den 8. juni 2013. Danielsen ble 95 år gammel.

Danielsen ble hedret med flere høyt rangerte norske og utenlandske utmerkelser for sin innsats under andre verdenskrig. Han var bla. mottaker av Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og den britiske Distinguished Service Cross med to barrer.
 
Danielsen tjenestegjorde i de norske sjøforsvarsstyrkene gjennom hele krigen og var med på å etablere motortorpedobåtvåpenet.

Tre av og hvil i fred!

 

Per Edvard Danielsen

 

   

7 St. Olavsmedaljer med ekegren og 12 Krigsmedaljer tildelt i Statsråd!
Postet av: Admin - 31.05.13 kl. 20:45 - Sist endret: 31.07.13 kl. 16:24
 

I Statsråd i dag, 31.5.13, ble totalt 19 soldater tildelt dekorasjoner for sin innsats under operasjoner i Afghanistan. 7 ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren (StOE), herav 6 hemmelige/skjermede mottakere, mens 12 personer fikk Krigsmedaljen, hvorav 4 holdes hemmelige/skjermede. Én av de skjermede mottakerne av StOE får medaljen post mortem.
 
Selve utdelingen av disse 19 dekorasjonene vil foregå i en lukket seremoni i nærmeste fremtid.
 
Tildelinger av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen 2012 -->
Pressemelding - Forsvarsdepartementet
 
Artikkel om utdelingsseremonien - Forsvaret

 

   

Utdeling av Krigskorset med sverd til Lauritzen og Stang - Veterandagen 2013!
Postet av: Admin - 08.05.13 kl. 20:03 - Sist endret: Aldri
 

I dag, 8. mai, ble Norges frigjøringsdag og veterandag markert over hele landet. På Akershus Festning var det en høytidelig seremoni hvor Lars Kristian Lauritzen og Kristian Bergh Stang ble tildelt Krigskorset med sverd. I tillegg ble flere andre dekorert med medaljer.
 
Tilstede på arrangementet var H.M. Kong Harald sammen med bla. Statsminister Stoltenberg, NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, Forsvarsminister Strøm-Erichsen, Forsvarssjef Harald Sunde og en rekke andre gjester. Også oppmøte av publikum, familie og veteraner var godt, til tross for at frigjøringsdagen i år falt på en hverdag.
 
Se også flere bilder fra utdelingen i Bildearkivet!
 
Les mer
Bildearkivet

 

Lauritzen & Stang

 

   

To Krigskors med sverd utdeles i morgen!
Postet av: Admin - 07.05.13 kl. 20:26 - Sist endret: Aldri
 

I morgen får Lars Kristian Lauritzen og Kristian Bergh Stang overrakt sine Krigskors med sverd i en seremoni på Akershus Festning. Vi vil være til stede for å dekke begivenheten og kommer med fyldig referat og bilder ila. kvelden i morgen.
 
I Forsvarets Forum kan du lese litt mer om de to som i morgen får Norges høyeste utmerkelse overrakt av Kong Harald.
 
Forsvarets Forum: Lars Kristian Lauritzen
Forsvarets Forum: Kristian Bergh Stang
 
Offisielt program for 8. mai

 

Lauritzen / Stang
(Foto: Arne Flaaten / Forsvarets Forum)

 

   

Joachim Rønneberg hedret i London!
Postet av: Admin - 27.04.13 kl. 20:17 - Sist endret: 28.04.13 kl. 14:05
 

Denne uken ble Joachim Rønneberg hedret av britiske og norske myndigheter, sammen med representanter fra begge lands spesialstyrker i London.

Som 23-åring ledet Joachim Rønneberg tungtvannsaksjonen på Vemork, og er en av våre mest kjente krigsveteraner og innehavere av Krigskorset med sverd.
 
Både forsvarsminister Strøm-Erichsen og forsvarssjef Harald Sunde var tilstede i London, sammen med bla. den britiske forsvarssjefen.
 
Les mer (regjeringen.no)
NRK (Artikkel og video)
NRK (Artikkel)

 

Joachim Rønneberg
(Foto: Forsvarets Forum)

 

   

Program for 8. mai - Medaljeseremoni på Akershus Festning!
Postet av: Admin - 18.04.13 kl. 22:25 - Sist endret: Aldri
 

Utdelingen av Krigskorset med sverd til Lauritzen og Stang vil foregå på Akershus Festning ifbm. frigjøringsdagen/veterandagen den 8. mai. Også flere andre personer vil motta medaljer for sin innsats under samme seremoni.
 
Krigskorset.no vil være til stede på seremonien og vil oppdatere med tekst og bilder på Facebook og twitter. Nettsiden vil oppdateres ila. samme kveld/påfølgende dag med fyldig rapport og bilder.

Viktige tidspunkter:
09:15 - Kransenedleggelse på Retterstedet
10:00 - H.M. Kongen ankommer Nasjonalmonumentet
10:05 - Overflyvning
10:45 - Medaljeseremoni
15:00 - Kransenedleggelse i minnelunden og ved Max Manus-statuen

 
Offisielt program for 8. mai

 

H.M. Kong Harald
Veterandagen 2012

 

   

To personer tildelt Krigskorset med sverd! Nye tildelinger av StOE og KM!
Postet av: Admin - 05.04.13 kl. 11:32 - Sist endret: 05.04.2013 kl. 12:14
 

Løytnant Lars Kristian Lauritzen og løytnant Kristian Bergh Stang ble av Kongen i Statsråd i dag, 5. april 2013, tildelt Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd.

Fra Statsråd står det å lese at:
- Lauritzen tildeles medaljen "for å ha utvist særlig fremragende tapperhet og mot under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2007".
- Stang tildeles medaljen "for å ha utvist særlig fremragende mot og ledelse under kamp i internasjonale operasjoner i Afghanistan i 2008".

Lauritzen og Stang er dermed den fjerde og femte personen som mottar Krigskorset med sverd for handlinger foretatt etter slutten av andre verdenskrig.
 
I Statsråd i dag ble i tillegg Major Asbjørn Lysgård og Major Brage Andreas Larssen tildelt to St. Olavsmedaljen med ekegren, mens Sersjant (m) John Helge Samdal, Grenader Jon Juul Jensen og en hemmelig mottaker ble tildelt Krigsmedaljen.
 
Selve utdelingen av medaljene vil finne sted på Akershus Festning på veteran- og frigjøringsdagen, 8. mai. H.M. Kong Harald vil overrekke medaljene.
 
Offisielt fra Statsråd
Pressemelding
Forsvarets Nettsider

VG Nett
 
Tildelinger av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen 2012 -->

 

Krigskorset med sverd

 

   

Mottakere av Krigskorset: Bernard A. W. Warburton-Lee
Postet av: Admin - 20.03.13 kl. 22:27 - Sist endret: Aldri
 

Artikkelserien "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker av Krigskorset.

I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig.

Denne artikkelen omhandler den britiske marineoffiseren Bernard Warburton-Lee. Warburton-Lee var den første som mottok Victoria Cross under 2. verdenskrig og fikk i tillegg Krigskorset med sverd. Begge post mortem for sin innsats under angrepet på en tysk sjøstyrke i Narvik, 10. april 1940.

M.a.K: Bernard Warburton-Lee

 

Bernard Warburton-Lee

 

   

Svein Blindheim er død!
Postet av: Admin - 17.03.13 kl. 14:00 - Sist endret: Aldri
 

Mottaker av Krigskorset med sverd, Svein Blindheim, døde i dag den 17. mars 2013. Blindheim ble 96 år gammel.

Blindhem ble hedret med Krigsmedaljen både for sin innsats under felttoget i 1940 hvor han reddet livet til en såret soldat, samt for innledende fase av "Operasjon Puffin". For sin videre innsats i operasjonen ble Blindheim etter krigen tildelt Krigskorset med sverd 7. mars 1947.

Du kan lese mer om Blindheim og se bilde av hans Krigskors i vår artikkelserie "Mottakere av Krigskorset".

Tre av og hvil i fred!

M.a.K: Svein Blindheim

 

Svein Blindheim

 

   

Mottakere av Krigskorset: Francis David Stephen Scott-Malden
Postet av: Admin - 16.03.2013 kl. 22:27 - Sist endret: Aldri
 

Artikkelserien "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker av Krigskorset.

I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig.

Denne artikkelen omhandler den høyt dekorerte britiske piloten og offiseren Francis David Stephen Scott-Malden, som bla. mottok Krigskorset med sverd, Distinguished Service Order og Distinguished Flying Cross (2 ganger).

M.a.K: Francis David Stephen Scott-Malden

 

Francis D. S. Scott-Malden

 

   

70 år siden "tungtvannsaksjonen" på Vemork
Postet av: Admin - 26.02.2013 kl. 22:10 - Sist endret: Aldri
 

28. februar i år er det 70 år siden den berømte aksjonen mot Hydros anlegg på Vemork. Dette ble markert i dag med Joachim Rønneberg, den siste gjenlevende av deltakerne på aksjonen, som en selvskreven hedersgjest. Fra Forsvaret var både Forsvarssjef Harald Sunde og mannskaper fra dagens spesialstyrker representert.
 
Rønneberg mottok Krigskorset med sverd for sin innsats under aksjonen.

Les mer om markeringen:
Forsvarets nettsider
NRK - Møre og Romsdal
TV2 Nyhetene


 
Vemork kraftstasjon

 

   

Sønsteby hedret som "halehelt" av flyselskapet Norwegian
Postet av: Admin - 23.12.2012 kl. 00:20 - Sist endret: Aldri
 

Norges høyest dekorerte, Gunnar "Kjakan" Sønsteby, er hedret som "halehelt" på det nyeste flyet til selskapet Norwegian.
 
Det var Sønstebys enke som avduket haleportrettet av sin mann på Gardermoen den 22. desember 2012. Sønsteby er eneste person som har mottatt Krigskorset med tre sverd. Fra tidligere er også krigskorsmottakeren Max Manus hedret på et av Norwegians flymaskiner.

Artikkel på Aftenposten

 

© Norwegian

 

   

Mottakere av Krigskorset: Patrick George J. M. D. Bulfin
Postet av: Admin - 18.12.2012 kl. 22:15 - Sist endret: Aldri
 

Artikkelserien "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker av Krigskorset.

I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig.

Denne artikkelen omhandler den høyt dekorerte britiske offiseren Patrick Bulfin, som bla. mottok Krigskorset med sverd og Distinguished Service Order.

M.a.K: Patrick George J. M. D. Bulfin

 

Patrick Bulfin

 

   

Ny biografi om Gregers Gram
Postet av: Admin - 07.10.2012 kl. 11:45 - Sist endret: Aldri
 

Gregers Gram er en av de mest kjente motstandsmennene fra andre verdenskrig. Som medlem av Oslogjengen var han med på flere dristige aksjoner og ble tildelt Krigskorset med sverd i 1943 og sverd nr. 2 post mortem i 1947. Den nye biografien "Dødsspillet" omhandler Gram og er skrevet av Bernt Rougthvedt.

"Han har blitt kalt et ikon i norsk motstandskamp og han ble den store motstandsmartyren, da det viste seg at møtet på Olaf Ryes plass var en felle satt opp av Gestapo. [...]
Gregers Grams biografi er en heltehistorie, en hardkokt thriller, men også en tragisk historie. [...]
Denne første biografien om Gregers Gram (1917-1944) er bredt anlagt og dyptpløyende, og fyller store hull i vår viten om okkupasjonstiden." - Fra bokens omtale

Artikkel/anmeldelse om boken på Dagbladet.no

 

   

Ny bok om Trond André Bolle skrevet av Bolles enke
Postet av: Admin - 22.09.2012 kl. 20:47 - Sist endret: 26.09.2012 kl. 17:20
 

"Orlogskaptein Trond Bolle var Norges høyest dekorerte spesialsoldat i moderne tid da han ble drept i en veibombe i Afghanistan 27. juni 2010. Bolle skulle ut på et siste oppdrag for å erstatte en såret kollega. Da var det mye som ikke stemte. Flere av hans nærmeste venner advarte ham. De ante at den største fienden nå ikke lenger var Taliban, men at den erfarne offiseren selv var i ferd med å miste troen på krigen. Enken Bjørg Gjestvang forteller om hvordan det var å leve sammen med en mann som stadig gjennomførte livsfarlige oppdrag bak fiendens linjer, både som marinejeger og hemmelig agent for etterretningstjenesten" - Fra bokens omslag

Intervju med Bjørg Gjestvang - Lørdagsrevyen 22.09.2012 - NRK
     NB! Intervjuet varer fra 14:34 - 21:49 av sendingen
 
Artikkel og intervju med Bjørg Gjestvang - Dagbladet 23.09.2012

 

   

Mottakere av Krigskorset: Clarence Peacock
Postet av: Admin - 21.09.2012 kl. 11:00 - Sist endret: Aldri
 

Artikkelserien "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker av Krigskorset.

I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig.

Denne artikkelen omhandler den høyt dekorerte britiske soldaten Clarence "Lofty" Peacock. Peacock mottok i tillegg til Krigskorset bla. Disinguished Conduct Medal.

M.a.K: Clarence Peacock

 

Clarence "Lofty" Peacock

 

   

Husk at du kan følge Krigskorset.no på sosiale medier!
Postet av: Admin - 22.09.2012 kl. 19:49 - Sist endret: Aldri
 

Vi minner på at du kan nå følge oss på Facebook og twitter!
 
Vi vil oppdatere begge stedene jevnlig med ny og spennende informasjon samt nyhetsoppdateringer om Krigskorset.

Krigskorset på Facebook
Krigskorset på twitter


 

   

Nye bøker i salg i september!
Postet av: Admin - 14.09.12 kl. 19:57 - Sist endret: 16.09.12 kl. 11:56
 

Den nye boken "Krigshelten - Historien om marinejegeren Trond André Bolle" kommer i salg fra 19. september. Boken er skrevet av Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass.

Fra bokens omslag: "Bolle var den første siden andre verdenskrig til å motta utmerkelsen Krigskorset med sverd for sin innsats i strid. I denne nærgående biografien følger vi Trond Bolle som marinejeger og etterretningsagent i operasjoner under krigene på Balkan og i Afghanistan [...]."
 
Allerede i salg er også boken "Våre Hemmelige Soldater - Norske spesialstyrker 1940-2012" som er skrevet av Tor Jørgen Melien. Boken tar for seg norske spesialstyrker helt fra andre verdenskrig og frem til i dag. Flere mottakere av Krigskorset og deres operasjoner er omtalt i boken!

 

   

Kristian Fougner er død!
Postet av: Admin - 03.09.12 kl. 14:55 - Sist endret: Aldri
 

Mottaker av Krigskorset, Kristian Fougner, døde den 30. august 2012. Fougner ble 93 år gammel.

Fougner mottok Krigskorset i 1943 bla. for sin innsats med etableringen av radiosendere i Trøndelag som rapporterte til England. Han fikk også det britiske Distinguished Service Cross. Du kan lese mer om Fougner og se bilder av hans utmerkelser i vår artikkelserie "Mottakere av Krigskorset".

Tre av og hvil i fred!

M.a.K: Kristian Fougner

 

Kristian Fougner

 

   

Mottakere av Krigskorset: Eiliv Austlid
Postet av: Admin - 12.08.12 kl. 21:08 - Sist endret: Aldri
 

Artikkelserien "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker av Krigskorset.

I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig.

Denne artikkelen omhandler Eiliv Austlid.

M.a.K: Eiliv Austlid

 

Eiliv Austlid

 

   

Mottakere av Krigskorset: Hans Rønningen
Postet av: Admin - 16.06.12 kl. 19:59 - Sist endret: Aldri
 

Artikkelserien "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker av Krigskorset.

I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig.

Denne artikkelen omhandler Hans Rønningen.

M.a.K: Hans Rønningen

 

Hans Rønningen

 

   

Gunnar Sønsteby bisatt!
Postet av: Admin - 25.05.12 kl. 20:42 - Sist endret: 26.05.12 kl. 14:28
 

Gunnar "Kjakan" Sønsteby ble i dag, 25. mai 2012, bisatt fra en fullsatt Oslo Domkirke i en svært verdig seremoni. Det offisielle Norge var sterkt representert med deltakelse fra både Kongehuset, Regjeringen og forsvarsledelsen. Også svært mange andre personer hadde møtt opp i og utenfor kirken for å vise Norges høyest dekorerte borger en siste ære.

Etter bisettelsen i domkirken ble det avholdt minneseremoni i Oslo Rådhus hvor det også ble holdt flere taler.

Les mer:
VG Nett
Dagbladet
NRK
Forsvaret

Statminister Stoltenbergs tale (Domkirken)
Forsvarsminister Barth Eides tale (Minneseremoni)

 

© Forsvarets mediesenter /
Torgeir Haugaard

 

   

Gunnar "Kjakan" Sønsteby er død!
Postet av: Admin - 10.05.12 kl. 14:29 - Sist endret: 16.05.12 kl. 23:57
 

Norges høyest dekorerte borger, Gunnar "Kjakan" Sønsteby døde i dag, 10.05.12, 94 år gammel, etter noe tids sykdom. Sønsteby har den siste tiden vært innlagt på Hovseterhjemmet i Oslo. Sønsteby bisettes fra Oslo Domkirke den 25.5.12.
 
Sønsteby - nr. 24 - var Norges høyest dekorerte borger som innehaver av Krigskorset med i alt tre sverd. Han regnes av mange som Norges største krigshelt noensinne og hans brennende engasjement for forsvarssaken var med han helt til det siste.

I tillegg til Krigskorset med tre sverd var Sønsteby innehaver av en rekke norske og utenlandske dekorasjoner. Noen av de viktigste var Kommandør av St. Olavs Orden, Politiets- og Forsvarets Hederskors, Distinguished Service Order (UK) og Medal of Freedom w/Silver Palm (USA).
 
Tre av og hvil i fred!

  M.a.K: Gunnar Sønsteby

Les mer:
Gunnar Sønsteby (Wikipedia)
VG Nett
Aftenposten

 Gunnar Sønsteby
© Forsvaret
 

 

   

Nye bilder av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen
Postet av: Admin - 09.05.12 kl. 19:09
 

Vi kan i dag presentere nye og ekslusive bilder av de nye medaljene og medaljesettene til St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen (Harald V).
 
Disse medaljene (med Harald V) ble første gang utdelt på seremonien som fant sted på Akershus Festning den 8. mai 2012. Settene inneholder (i likhet med settet til Krigskorset) miniatyr og båndstripe forutenom medaljen i full størrelse.
 
Du finner bildene av både komplette sett og medaljene i vårt Bildearkiv.
 
En stor takk til Forsvarsdepartementet for hjelp ifbm. bildetaking!

BildearkivetSt. Olavsmedaljen med ekegren
(Harald V)

 

   

Veterandagen 8. mai 2012 - Akershus Festning
Postet av: Admin - 06.05.12 kl. 12:42 - Sist endret: 09.05.12 kl. 12:22
 
Krigskorset.no var tilstede på Akershus Festning i dag 8. mai for å dekke Frigjøringsdagen / veterandagen. Det var flere minne-seremonier og kransenedleggelser gjennom hele dagen, samt åpning av ny utstilling om internasjonale operasjoner på Forsvarsmuseet.

Under medaljeseremonien ble det utdelt totalt 20 medaljer (ingen Krigskors). Det ble bla. delt ut to St. Olavsmedaljer med ekegren og fem Krigsmedaljer (hvorav én med stjerne). I tillegg ble flere personer tildelt Forsvarets medalje for Edel Dåd, samt den nye utgaven av Forsvarets Innsatsmedalje med rosett.
 
Les mer

 

 
Alle medaljemottakerne samlet