Krigskorset

 
 

 

 
8. mai 2016 - Utdeling av Krigskorset med sverd til Espen Haugeland
Postet av: Admin - 09.05.16 kl. 20:42 - Sist endret: Aldri
 
Årets frigjørings- og veterandag ble i Oslo markert på Akershus Festning med utdeling av Krigskorset med sverd til Espen Haugeland, samt flere andre tapperhetsdekorasjoner. Tilstede var prominente gjester som H.M. Kong Harald, Statsminister Erna Solberg, Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

 

   

En fantastisk sommerdag med godt over 20 grader gjorde årets frigjøringsdag virkelig flott på Akershus Festning. Ettersom 8. mai i år falt på en søndag, var det svært mange oppmøtte og Forsvaret stilte med både åpent skip og flere kjøretøyer og utstyr for alle som ønsket å vite mer om deres oppgaver. I år er Heimevernet (HV) 70 år, så avdelingen stilte med både personell og utstyr fra sine innsatsstyrker.

Programmet for dagen startet som normalt med flaggheising klokken 08:00. Av andre høydepunkter nevnes kransenedleggelsen på Retterstedet med påfølgende nedleggelse i Minnelunden, samt drilloppvisning av H.M. Kongens Garde. Dette er noe som alltid trekker mye folk til festningsplassen og drilltroppen imponerte som vanlig.

 
 
Espen Haugeland mottok
Krigskorset med sverd

 
Medaljeseremoni
Årets medaljeseremoni startet klokken 15:30 med overflyvning av fire F-16 jagerfly og deretter kransenedleggelse på Nasjonalmonumentet av Kong Harald, før Statsminister Solberg holdt sin tale. Deretter fulgte soldatens tale, før medaljeseremonien startet.
 

Fenrik Espen Haugeland mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for sine handlinger i 2004 i Afghanistan, da han overmannet en selvmordsbomber og reddet et ukjent antall liv. Seremonien fortsatte med utdeling av St. Olavsmedaljen med ekengren til Jørgen Andreas Bull og Jan Helge Dale. Bjørn Ekenes Olsen, Per Arne Halvorsen og Hans Kristian Aasen ble alle tildelt Krigsmedaljen.

Flere personer mottok også Forsvarets innsatsmedalje med og uten rosett. Disse ble tatt samlet opp på podiet og tildelt sine respektive medaljer av Forsvarssjef Bruun-Hanssen og Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

To personer mottok Krigsmedaljen i en lukket seremoni. Mottakerne er skjermet på grunn av sikkerhetshensyn og navnene er derfor ikke kjent. 

En rekke tidligere mottakere av Krigskorset med sverd var invitert og tilstede. Tradisjon tro ble Haugeland bedt om å tre av og ta plass blant sine likemenn etter seremonien var avsluttet.

Det var som nevnt samlet seg et stort antall personer for å overvære seremonien, noe som er svært gledelig. Det virker som om 8. mai har blitt en viktig dag for å hedre alle de som tjenestegjør eller har tjenestegjort for Norge, både under andre verdenskrig og i nyere utenlandsoppdrag.


 
Minnelunden 
Espen Haugeland mottar
Krigskorset med sverd av H.M. Kong Harald


Du finner flere bilder fra årets Frigjørings- og Veterandag i vårt Bildearkiv

  

  

Flere bilder
Bildearkivet

Les mer
VG
Aftenposten