Krigskorset med sverd

 
 

 

 
Utdeling av Krigskorset med sverd til Lauritzen og Stang - Veterandagen 2013!
Postet av: Admin - 08.05.13 kl. 20:03 - Sist endret: 10.05.13 kl. 16:13
 
Krigskorset.no var tilstede på Akershus Festning, i dag 8. mai 2013, for å dekke tildelinger av medaljer på frigjøringsdagen / veterandagen.

Under medaljeseremonien ble det utdelt totalt 17 medaljer, herunder to Krigskors med sverd til hhv. Lars Kristian Lauritzen og Kristian Bergh Stang. Det ble i tillegg tildelt to St. Olavsmedaljer med ekegren og to Krigsmedaljer i tillegg til 11 Forsvarets Innsatsmedalje med og uten rosett.

 

   

Kransenedleggelse på Retterstedet
Frigjøringsdagen / Veterandagen 2013 på Akershus Festning startet, tradisjon tro, med flaggheising klokken 8. Kvart over ni var det tid for dagens første markering da det var nedleggelse av krans på Retterstedet som ligger like ved Hjemmefrontsmuseet inne på festningen.

Ved markeringen var både Forsvarssjef Sunde og Forsvarsminister Strøm-Erichsen tilstede, sammen med flere veteraner og tilhørere. Ine Marie Eriksen Søreide holdt tale som hedret veteraner generelt og kanskje spesielt de som hadde blitt henrettet av okkupasjonsmakten i krigsårene 1940-45.

 

 
Mood, Sunde, Strøm-Erichsen og Søreide

 
Hovedseremoni ved Nasjonalmonumentet
Klokken ti ankom H.M. Kong Harald V festningsplassen og Nasjonalmonumentet. Også statsminister Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og allerede nevnte General Sunde og minister Strøm-Erichsen var tilstede under hovedseremonien, sammen med store deler av både den militære og politiske forsvarsledelsen. Til stede var også flere tidligere mottakere av Krigskorset, blant dem Wilhelm Mohr.

10:05 var det tid for overflyvning med fire av Forsvarets F-16 jagerfly. Statsminister Stoltenberg holdt deretter tale. Også NATOs generalsekretær, danske Anders Fogh Rasmussen holdt tale til de fremmøtte. Etter Rasmussens tale var det tid for "Soldatenes Tale" som ble holdt av løytnant Thomas Victor Nysted. En sterk og verdig tale som hedret alle de som har kjempet med flagget på skulderen, men også deres familier.
 
Hovedseremoniens høydepunkt var nok for mange selve medaljeseremonien som startet kl. 10:45. 

 
Det ble delt ut totalt 17 medaljer under seremonien:

Krigskorset med sverd
- Lt. Lars Kristian Lauritzen
- Lt. Kristian Bergh Stang

St. Olavsmedaljen med ekegren
- Maj. Asbjørn Lysgård
- Maj. Brage Andreas Larssen
 
Krigsmedaljen
- Sjt. John Helge Samdal
- Gren. Jon Juul Jensen

Forsvarets Innsatsmedalje med rosett
- Maj. Christian Slinning
-
Maj. Inge Langerød
- Rittm. Gaute Olav Walør Indseth
- Lt. Dag Marius Ammerud
- Sjt. Martin Birkeland Sjetne

Forsvarets Innsatsmedalje
- Oblt. Geir Gregersen
- Oblt. Tore Kristoffer Halvorsen
- Maj. Gøran Ingebrigtsen Hoel
- Lt. Lars Øyvind Authen
- Fen. Joakim Kværner
- Sjt. Sigurd Lilje
 
Mottakerne av Krigskorset med sverd fikk medaljene overrakt av H.M. Kongen, mens Forsvarsministeren leste fra tildelingsdokumentene under overrekkelsen. De øvrige mottakerne fikk sine medaljer overrakt av Forsvarssjef Sunde. En verdig og fin tildelingsseremoni og en stor glede at H.M. Kongen tildelte Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, etter de store diskusjonene som oppstod etter forrige utdeling i 2011. Gratulerer til alle mottakerne med velfortjent heder. 
Medaljer klare til utdelingen
 


 

 
Lauritzen og Stang
 


 

 
Brage Larssen

 
Produksjonsmessige endringer på Krigskorset med sverd

På Krigskorsene som ble tildelt i 2011 hadde Forsvaret/Forsvarsdepartementet fått montert nye bånd og produsert nye sverd til medaljen i stor størrelse. Det var i tillegg produsert nye miniatyrmedaljer og båndstriper. Disse fikk noe kritikk for å ikke være tro mot de korrekte målene/fargene som Krigskorset tradisjonelt har hatt. Det var ikke gjort store endringer i år, men båndene var endret fremstod som mer lik de originale enn på utgaven fra 2011.

 

   


 
Stand - Telemark Bataljon
 

Åpen dag på Akershus Festning
Som tidligere år var Akershus Festning åpen for publikum gjennom store deler av dagen. Her hadde forsvaret møtt opp med blant annet flere helikopter, stridsvogn og forskjellige stander, til stor glede for både store og små. Også skip fra Sjøforsvaret lå til kai og var åpent for de som ønsket et innblikk i deres tjeneste.
 

Klokken 15:00 var det kransenedleggelse og taler i Minnelunden på Akershus Festning. Minnelunden er i år blitt flyttet og står nå like utenfor Forsvarsmuseet. Også statuen av Max Manus som står inne på festningen ble bekranset.

 

  

Feltkonsert, tale ved Karpedammen med påfølgende konsert
Også etter at hovedarrangementene på dagen var ferdige fortsatte det med bla. feltkonsert med Forsvarets Stabsmusikk kl. 16:00 på festningsplassen. Også senere på dagen, kl. 19:00, var det konsert ved Karpedammen med blant andre Lars Vaular.
 
Årets veterandag / frigjøringsdag var et godt gjennomført og verdig arrangement. Værgudene gjorde også sin innsats for å gi dagen en flott ramme. Det var litt mindre besøk av publikum på festningen, men dette er vel naturlig siden 8. mai i år falt på en vanlig hverdag.

  

  

Flere bilder
Bildearkivet

Taler
Jens Stoltenberg
Anders Fogh Rasmussen
Robert Mood
Anne-Grete Strøm-Erichsen
 
Les mer (eksterne kilder)
Dagsrevyen (NRK - Video)
Forsvaret
Statsministerens Kontor
Forsvarsdepartementet
VG NettMinnelunden - Akershus Festning