Kun én mottaker med navn Lapie
Postet av: Admin - 28.10.11 kl. 12:02 - Sist oppdatert: 11.12.11 kl. 08:38
 
Det har lenge vært spekulert i om det kunne være to mottakere av Krigskorset som hadde savmme navn, Pierre Lapie. Dette ettersom Gjems-Onstad i sin bok oppgir to franske soldater med dette navnet som mottakere av Krigskorset med sverd. Krigskorset.no har fått bekreftet at det kun var én person med navnet Pierre Lapie som tjenestegjorde i Fremmedlegionens 13de halvbrigade og derfor kun én med dette navnet som har fått det norske Krigskorset.

 

   

Krigskorset.no har fått dette bekreftet fra den Franske Ambassaden / Den Franske Forsvarsattachéen i Oslo, som har kontrollert opplysningene mot Fremmedlegionens tjenestelister.

Om feilen i boken "Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren" ligger i de arkiver Gjems-Onstad hadde tilgang til, eller om dette skyldes feil fra forfatteren, vites ikke. I boken oppgis det to personer, den ene løytnant, den andre kaptein. Denne feilen skyldes trolig at Lapie startet krigen som løytnant, men senere ble forfremmet til kaptein.
 
Pierre-Olivier Lapie kjempet i Norge under kampene i 1940 som en del av Fremmedlegionens 13de halvbrigade. Han ble for sin innsats under slaget om Narvik tildelt Krigskorset med sverd i Statsråd den 20.03.42.

Om krigshandlingene i Norge publiserte Lapie i 1941 boken "La Légion étrangère a Narvik", som også kom på engelsk under tittelen "With the Foreign Legion at Narvik". Lapie sluttet seg senere i krigen til Charles de Gaulles frie franske styrker og fikk sentrale stillinger. Han var en kjent fransk politiker i etterkrigsårene og var blant annet visepresident i nasjonalforsamlingen og undervisningsminister.

Utmerkelser
- Krigskorset med sverd (Norge)
- Knight Commander of the British Empire (KBE - Storbritannia)
 
 
 
 


 
 
 Fullt navn: Pierre-Olivier Lapie
 
 Født: 2. april 1901, Rennes
 
 Død: 10. mars 1994, Paris

 

 Tildeling - Krigskorset med sverd
 
 20. mars 1942 for sin innsats under
 kampene i Norge (Narvik).