Mottakere av Krigskorset
Postet av: Admin - 06.09.2010 kl. 18:29 - Sist endret: 27.09.2016 kl. 18:22
 
Vår artikkelserie "Mottakere av Krigskorset" ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker. I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig. Alle opplysninger er forsøkt kvalitetssikret best mulig, men oppdager du feil, vennligst ta kontakt med oss.

 

   

 
M.a.K: Eiliv Austlid
 

Eiliv Austlid ble født 6. mai 1899 i Ullensvang.
Da krigen brøt kom til Norge i 1940 ble kaptein Eiliv Austlid satt som leder for et dårlig utstyrt kompani på 40 mann. Kompaniet fikk ansvaret for å beskytte regjeringen under flukten mot Dombås etter tyskernes angrep på Norge i april 1940. Kaptein Austlid falt under angrepet på en tysk stilling.

 
 
 
M.a.K: Svein Blindheim
 

Svein Blindheim ble født 29. august 1916 på Voss i Hordaland. Blindhem ble hedret med Krigsmedaljen både for sin innsats under felttoget i 1940 hvor han reddet livet til en såret soldat, samt for innledende fase av "Operasjon Puffin". For sin videre innsats i operasjonen ble Blindheim etter krigen tildelt Krigskorset med sverd 7. mars 1947.

 
 
 
M.a.K: Patrick George J. M. D. Bulfin
 

Patrick Bulfin var en britisk offiser i hæren som tjenestegjorde under andre verdenskrig. Ved tyskernes angrep på Norge ble Bulfin sendt med regimentet til Gudbrandsdalen for å møte de tyske troppene. Bulfin utmerket seg i kampene og for sin innsats mellom den 26. april - 1. mai 1940 ble han senere (20. mars 1942 i Statsråd) tildelt Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd.

 
 
 
M.a.K: Kristian Fougner
 

Kristian Fougner ble født 21. april 1919 i Halden. Fougner ble rekruttert av SIS (Secret Intelligence Service) som organiserte etteretningsarbeid i Norge ila. 1940 og 9. april 1942 dro Fougner til Shetland. Han var sentral i oppbyggingen av flere hemmelige radiosendere i Norge og bidro sterkt til etteretningsarbeidet i Trøndelag. For sin innsats ble han tildelt Krigskorset og den britiske DSC.

 
 
 
M.a.K: Erik Gjems-Onstad
 

Erik-Ørn Gjems-Onstad ble født 22. februar 1922 i Oslo.
Gjems-Onstad var høyt dekorert for sin innsats under andre verdenskrig, med blant annet St. Olavsmedaljen med ekegren og den britiske MBE, i tillegg til Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Han var under krigen leder for organisasjonene LARK og DURHAM i Trøndelag.

 
 
 
M.a.K: Wilhelm Mohr
 

Wilhelm Mohr ble født 27. juni 1917 i Fana utenfor Bergen.
Han ble i Mai 1942 utnevnt til sjef for den norske 332-skvadronen som opererte over den engelske kanal og det europeiske fastlandet. Wilhelm Mohr ble tildelt Krigskorset med sverd 4. september 1942. Etter krigen fortsatte Mohr i det norske forsvaret hvor han hadde en rekke høyere stillinger.

 
 
 
M.a.K: Charles Oluf Herlofson
 

Charles Oluf Herlofsen ble født 28. mars 1916 i Oslo.
Han var norsk sjøoffiser under andre verdenskrig og ledet flere tokt mot norskekysten, stasjonsert ved den norske MTB-avdelingen på Shetland. Herlofson mottok Krigskorset med to sverd. Etter krigen var Herlofson blant annet Generalinspektør for Sjøforsvaret.

 
 
 
M.a.K: Clarence Peacock
 

Clarence "Lofty" Peacock var en britisk underoffiser som under andre verdenskrig blant annet tjenestegjorde i Norge. Han utmerket seg ved kampene ved Otta i Gudbrandsdalen og ble for dette tildelt Krigskorset med sverd. Peacock tjenestegjorde flere steder senere i krigen og ble høyt dekorert med blant annet Military Medal og Distinguished Conduct Medal.

 
 
 
M.a.K: Jens-Anton Poulsson
 

Jens-Anton Poulsson ble født 27. oktober 1918 på Rjukan i Tinn kommune. Foreldrene var Jens Jørgensen Poulsson og Vivil Lange. Oppvokst på Rjukan og medlem av Kompani Linge under andre verdenskrig. Kanskje mest kjent for sin deltakelse i Tungtvannaksjonen som han mottok Krigskorset med sverd for. Hadde også en lang militær karriere etter krigen.

 
 
 
M.a.K: Boy Roald Rist
 

Boy Roald Rist ble født 1. januar 1912 i Buksnes i Nordland. For sin innsats under krigen ble Rist i Statsråd 20. september 1946 tildelt Krigskorset med sverd "for fremragende innsats under utførelse av særoppdrag". Rist hadde allerede tidligere i Krigen blitt tidelt Medaljen for Edel Dåd i Sølv for sin hjelp til en utskrevet dekksmann som hadde falt over bord.

 
 
 
M.a.K: Hans Rønningen
 

Hans Rønningen ble født 21. februar 1904. Rønningen var fra Ringebu i Gudbrandsdalen. Rønningen deltok (som maskinist) i en redningsekspedisjon med Catalina-flyet «Vingtor», for å evakuere tre menn, en kvinne og et barn, som var i fare på grunn av operasjonen av en hemmelig radiosender. For sin innsats i denne operasjonen mottok han Krigskorset med sverd.

 
 
 
M.a.K: Francis David Stephen Scott-Malden
 

Francis David Stephen Scott-Malden var en britisk pilot og offiser under andre verdenskrig. For sine fantastiske lederegenskaper og også egne prestasjoner ble Scott-Malden tildelt Krigskorset med sverd i tillegg til den britiske utmerkelsen Distinguished Flying Cross to ganger (with bar), samt den høythengende Distinguished Service Order.

 
 
 
M.a.K: Gunnar Sønsteby
 

Gunnar F. T. Sønsteby ble født 11. januar 1918 på Rjukan i Telemark. Sønsteby - nr. 24 / Kjakan - var Norges høyest dekorerte borger som innehaver av Krigskorset med i alt tre sverd (Krigskorset med sverd og to sverd). Han regnes av mange som Norges største krigshelt noensinne og hans brennende engasjement for forsvarssaken var med han helt til det siste.

 
 
 
M.a.K: Bernard Warburton-Lee
 

Bernard Warburton-Lee var en britisk (walisisk) marineoffiser, flotiljesjef og kommandør under andre verdenskrig. For sin deltakelse i Narvik mottok Warburton-Lee det engelske Victoria Cross post-mortem den 7. juni 1940. Det første Victoria Cross under andre verdenskrig som ble publisert i "London Gazette". Han ble 21. august 1942 tildelt det Norske Krigskorset med sverd.