Artikkelserien «Mottakere av Krigskorset» ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker.
I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig. Alle opplysninger er forsøkt kvalitetssikret best mulig, men oppdager du feil, vennligst ta kontakt med oss.


Bernard Armitage Warburton Warburton-Lee var en britisk (walisisk) marineoffiser, flotiljesjef og kommandør under andre verdenskrig.

Warburton-Lee gjorde tjeneste i Royal Navy også før andre verdenskrig. Han gikk inn i Royal Navy allerede i 1908 og deltok aktivt også i første verdenskrig. For sin tjeneste mottok han blant annet «Mentioned in Despatches» i tillegg til de vanlige operasjonsmedaljene. Warburton-Lee fortsatte som offiser i Royal Navy også i mellomkrigstiden og hadde kommandoen på flere fartøyer i perioden fra 1924 og fremover til utbruddet av den andre verdenskrigen.

I 1936, som følge av utbruddet av den Spanske borgerkrigen, ledet han skipet HMS Witch fra Ferrol og tilbake til Storbritannia da man fryktet den urolige situasjonen i landet.

Under de dramatiske kampene ved invasjonen av Norge deltok Warburton-Lee som flotiljesjef i Royal Navy. Warburton-Lee, 44 år og kommandør på tidspunktet, var flotiljesjef for britiske jagere som angrep tyske jagere som hadde landsatt tropper under slaget om Narvik den 10. april 1940. Warburton-Lee var kommandør av skipet HMS «Hardy» og ledet derfra et overraskelsesangrep med fem jagere mot tyske handelsfartøy og jagere i Ofotfjorden.

H.M.S. «Hardy» – Bernard Armitage Warburton Warburton-Lee

Angrepet ble gjennomført ved daggry i sterk snøstorm etter initiativ fra Warburton-Lee selv. Han visste at det trolig befant seg seks tyske jagere og en ubåt i fjorden og at det i tillegg kunne være lagt ut miner. Det ble gjennomført totalt tre angrep som alle var svært vellykkede.

Under tilbaketrekningen kom styrken Warburton-Lee kommanderte i kontakt med en større tysk styrke. Warburton-Lee bestemte seg for å angripe, dette til tross for at den tyske styrken hadde overlegen ildkraft. Under slaget ble Warburton-Lee dødelig skadet av en granat som traff broen på «Hardy» og døde like etter. Hans siste signal var «Fortsett å engasjere fienden».

Bilde 1: Viser Warburton-Lee’s medaljer. Fra venstre: 1939-1945 Star (UK), Atlantic Star UK), Victoria Cross (UK), War Medal 1939-1945 (UK), Krigskorset med sverd (Norge), 1914-15 Star (UK), British War Medal (UK), Victory Medal m/Mentioned in Despatches (UK), King George V Silver Jubilee Medal (UK) og King George VI Coronation Medal (UK).
 
Bilde 2: Nærbilde av Warburton-Lee’s Krigskors med sverd.

Bernard Armitage Warburton Warburton-Lee mottok Victoria Cross post-mortem den 7. juni 1940. Det første Victoria Cross under andre verdenskrig som ble publisert i «London Gazette». Han ble 21. august 1942 tildelt det Norske Krigskorset med sverd i Statsråd (samtidig som Stannard). Fra den norske innstillingen står det å lese «For tapperhet og fremragende ledelse av sine fartøyer under angrep på Narvik 10. april 1940».

Warburton-Lee er én av kun to personer som mottok begge disse medaljene (Victoria Cross og Krigskorset). Du kan lese mer om Victoria Cross og den andre mottakeren, Richard B. Stannard i vår artikkel «To mottakere av både Krigskorset og Victoria Cross».

På Krigsmuseet i Narvik kan du se en av Warburton-Lee’s uniformer. Uniformen ble donert til museet av familien. Du finner også bilde av den i vårt Bildearkiv.

Utmerkelser:
For sin innsats i 1. og 2. verdenskrig mottok Warburton-Lee en rekke utmerkelser. Noen av de viktigste var:

  • Victoria Cross (Storbritannia)
  • Mentioned in Despatches (Storbritannia)
  • Krigskorset med sverd (Norge)

Fakta

Født: 13. september 1895.
Død: 10. april 1940, Narvik.

Anbefalt litteratur

  • Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren – Erik Gjems-Onstad
  • Angrep ved Daggry – Alf R. Jacobsen
  • Bitter seier – Alf R. Jacobsen

Legg igjen en kommentar