Artikkelserien «Mottakere av Krigskorset» ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker.
I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig. Alle opplysninger er forsøkt kvalitetssikret best mulig, men oppdager du feil, vennligst ta kontakt med oss.


Boy Roald Rist ble født 1. januar 1912 i Buksnes i Nordland.

Rist var allerede før krigen vant med havet og skipsfart. Han hadde kystskippersertifikat 1. klasse fra 1932 og tjenestegjorde i marinen under den andre verdenskrig, nærmere bestemt i konvoifart og ombord på MTBer, allerede fra krigsutbruddet. Han startet tjenesten under krigen som kanonér og ble forfremmet til utskrevet kvartermester i april 1941, før han via stillingen som skipssersjant ble utskrevet fenrik i juli 1944.

4. desember 1943 reddet Rist en utskrevet dekksmann fra drukningsdøden ombord på marinefartøyet «Potentilla» utenfor St. Johns. For dette ble Rist tildelt Medaljen for Edel Dåd i Sølv ved Kgl. resolusjon av 14. april 1944. Rist var utskreven kvartermester på tidspunktet han ble tildelt medaljen. Han mottok under krigen også andre medaljer, herunder Krigsmedaljen og flere av de britiske kampanjemedaljene.

Rist deltok som en del av ekspedisjonsstyrken under invasjonen av Normandie, 6. juni 1944 og senere i «Polar Bear»-ekspedisjonene mot slutten av krigen. Han var tidlig inne som deltaker i «Polar Bear 1» som hadde som mål å sikre Narvik havn ved en eventuell tysk tilbaketrekning. Rist og de andre opererte fra en av de såklate Sepals-basene som var plassert over grensen til Sverige. Herfra drev de med etteretningsvirksomhet mot de tyske styrkene i Nord-Norge.

Medaljer og dokumenter tildelt Rist, herunder Krigskorset med sverd og Medaljen for Edel Dåd i Sølv i full størrelse, og miniatyrgruppen. Fra venstre: Krigskorset med sverd, Krigsmedaljen, Deltagermedaljen m/rosett, Haakon VII’s 70-årsmedalje, 1940-1945 Star (UK), Atlantic Star med barre (UK), Defence Medal (UK).

Under et oppdrag i Norge 13. april 1945 ble Rist og de andre soldatene oppdaget av en tysk patrulje og kom i kamp. Rist og de andre nordmennene klarte å overvinne den tyske trusselen og etter striden klarte Rist og andre norske å ta seg tilbake over grensen til Sverige.

På bakgrunn av innsatsen ble Rist i Statsråd 20. september 1946 tildelt Krigskorset med sverd «for fremragende innsats under utførelse av særoppdrag». I Innstillingen stod det å lese: «Denne oppgaven løste han på en særdeles fremragende måte. Han viste den hele tid mot og handlekraft og da særlig ved én anledning da han ledet en transport av våpen og P.B.-materiell fra Sverige til Narvik og underveis ble overrasket og angrepet av en tysk patrulje. Han og hans ledsager, skjøt seg igjennom, drepte herunder 3 tyskere og brakte transporten i sikkerhet».

Etter krigen fortsatte Rist i Heimevernet som kaptein og kretssjef i Lofoten IR 15. Han ble forfremmet til Kap. løytnant i 1956.

Rist var også en aktiv politiker for Høyre og satt en periode som ordfører i Vestvågøy kommune. Han døde 6. november 1972.

Utmerkelser:
Rist mottok en rekke norske og engelske dekorasjoner for sin innsats under krigen:

  • Krigskorset med sverd (Norge)
  • Medaljen for Edel Dåd i Sølv (Norge)
  • Krigsmedaljen (Norge)
  • Deltagermedaljen med rosett (Norge)
  • Haakon VII’s 70-årsmedalje (Norge)
  • 1940-1945 Star (Storbritannia)
  • Atlantic Star med barre (Storbritannia)
  • Defence Medal (Storbritannia)

Fakta

Fullt navn: Boy Roald Rist
Dekknavn: Otto Borgen
Født: 1. januar 1912, Buksnes
Død: 6. november 1972

Tildeling av Krigskorset med sverd: 20. september 1946

Legg igjen en kommentar