Artikkelserien «Mottakere av Krigskorset» ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker.
I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig. Alle opplysninger er forsøkt kvalitetssikret best mulig, men oppdager du feil, vennligst ta kontakt med oss.


Gunnar F. T. Sønsteby ble født 11. januar 1918 på Rjukan i Telemark.

Sønsteby – nr. 24 / Kjakan – var Norges høyest dekorerte borger som innehaver av Krigskorset med i alt tre sverd (Krigskorset med sverd og to sverd). Han regnes av mange som Norges største krigshelt noensinne og hans brennende engasjement for forsvarssaken var med han helt til det siste.

Som mange andre fra bygda Rjukan gikk Gunnar inn i motstandskampen under andre verdenskrig. Etter og såvidt ha unnsluppet Gestapo i 1943 dro Sønsteby til England hvor han ble innrullet i «Kompani Linge» og fikk opptrening. Etter treningen ble han sluppet i fallskjerm over Norge og fungerte etter dette som aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen «Oslogjengen».

Som aksjonssjef var Sønsteby svært sentral i en lang rekke sabotasjeaksjoner, herunder sprengningen av Arbeidsmobiliseringens kontor i Akersgaten og Parkveien, kuppet mot Norges Bank for sikring av trykkplater, sprengningen av tyske flymotorer og flydeler i Bjølsenhallen og mange mange flere. Han både planla og deltok i et utall aksjoner, mange gjennomført sammen med blant andre Max Manus og Gregers Gram.

Etter krigen flyttet Sønsteby til USA hvor han blant annet fikk utdannelse på Harvard Business School. Han returnerte til Norge i 1949 og hadde etter dette flere sentrale stillinger innen flere bransjer, herunder oljebransjen.

Etter overgangen til «pensjonisttilværelsen» fikk Sønsteby kontor på Hjemmefrontsmuseet på Akershus Festning. Han brukte spesielt mye tid på foredrag ovenfor skoleungdom.

I tillegg til Krigskorset med tre sverd er Sønsteby innehaver av en rekke norske og utenlandske dekorasjoner. Noen av de viktigste er Kommandør av St. Olavs Orden, Politiets- og Forsvarets Hederskors, Distinguished Service Order (UK) og Medal of Freedom w/Silver Palm (USA).

Sønsteby er også hedret med en statue på Solli Plass og ble kåret til årets Oslo-borger av leserne av Aftenposten i 2007.

For mer informasjon om Gunnar Sønsteby anbefales bøkene «Rapport fra nr. 24», «Kompani Linge», «24 kapitler i Kjakans liv», «Oslogjengen» m.fl.

Utmerkelser
For sin innsats mottok Sønsteby en rekke norske og utenlandske medaljer og ærebevisninger. Noen av de viktigste var:

  • Krigskorset med sverd og to sverd (totalt tre sverd) (Norge)
  • Kommandør av Den Kgl. Norske St. Olavs Orden (Norge)
  • Politiets Hederskors (Norge)
  • Forsvarets Hederskors (Norge)
  • Forsvarsmedaljen med laubærgren (Norge)
  • Kongens Erindringsmedalje med spenne 1940-1945 (Norge)
  • Distinguished Service Order (DSO) (Storbritannia)
  • Medal of Freedom with Silver Palm (USA)

Fakta

Fullt navn: Gunnar Fridtjof Thurmann Sønsteby
Født: 11. januar 1918, Rjukan
Død: 10. mai 2012, Oslo

Legg igjen en kommentar