Artikkelserien «Mottakere av Krigskorset» ønsker å gi litt mer informasjon om den enkelte mottaker.
I presentasjonene vil vi forsøke å vise frem unike bilder av mottakerens Krigskors, medaljer, uniformer eller annet dersom dette er tilgjengelig. Alle opplysninger er forsøkt kvalitetssikret best mulig, men oppdager du feil, vennligst ta kontakt med oss.


Hans Rønningen ble født 21. februar 1904. Rønningen var fra Ringebu i Gudbrandsdalen.

Fra midten av 1920-tallet var Rønningen offiser i Marinens flygevåpen, før han i 1935 gikk over til å fly innenlands lufttrafikk for Det Norske Luftfartsselskap.

Rønningen tok seg over til Sverige og videre til Storbritannia tidlig i 1941. I Skottland ble han teknisk sjef ved den Norske flystasjonen og var delaktig i å gjøre 333-skvadronen operativ fra februar 1942. Rønningen deltok også selv i tokt mot Norskekysten i skvadronens Catalina-fly.

Hans Rønningen, til høyre, og resten av mannskapet på Vingtor etter et tokt 2. mai 1942. Med et par unntak var dette det samme mannskapet som mottok Krigskorset for et tokt til Norge senere samme måned. Bilde: Wikipedia

Som hevn for en skuddveksling mellom medlemmer av Kompani Linge og folk fra Gestapo ble tettstedet Telavåg i Hordaland jevnet med jorden 30. april 1942. Hus ble brent ned og innbyggerne sendt til internerings- og konsentrasjonsleire hvor mange døde.

I etterkant av Telavåg-tragedien befant flere av gruppene som opererte radiosendere i området seg i fare. Rønningen deltok (som maskinist) i en redningsekspedisjon med Catalina-flyet «Vingtor», for å evakuere tre menn, en kvinne og et barn, som var i fare på grunn av operasjonen av en hemmelig radiosender.

Toktet gikk til Staveneset i Sunnfjord for å hente ut agentene Ole Hoff Snefjellå og Eivind Viken. Operasjonen ble ledet av kaptein Finn Lambrechts og hele besetning på ni mann, åtte nordmenn og den britiske løytnant John M. Turner, ble i statsråd 19. juni 1942 hedret med Krigskorset med sverd for denne innsatsen. Dette var de første tildelinger av Krigskorset til norske militære under andre verdenskrig.

Etter krigen fortsatte Rønningen sin tjeneste i Luftforsvaret. Han hadde graden oberstløytnant og var stasjonert ved Rygge flystasjon da han omkom i en bilulykke i 1959.

Forutenom Krigskorset med sverd mottok Rønningen også de norske medaljene Deltagermedaljen og Haakon VII’s 70-årsmedalje, samt den britiske «Member of the British Empire (MBE)».

(Krigskorset til Rønningen kan ses i utstillingen til Moss- og Rygge Krigsminnesamling. Eksklusive bilder av baksiden av Rønningens Krigskors med inngravering (!) kan ses i vår Studie av Krigskorset).

Fakta

Fullt navn: Hans Rønningen
Født: 21. februar 1904
Død: 10. februar 1959, Rygge

Tildeling av Krigskorset med sverd: 19. juni 1942 av Kongen i Statsråd

Legg igjen en kommentar